Το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό να προβάλει τα αρχαιλογικά ευρήματα της περιοχής του Ιδαλίου (Δάλι) και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου εντός του οποίου βρίσκεται. 

Τα εκθέματα του Μουσείου είναι αντιπροσωπευτικά όλων των χρονολογικών φάσεων της ιστορίας του Ιδαλίου και προέρχονται, τόσο από τις παλαιότερες όσο και από τις πιο πρόσφατες ανασκαφές, στο σημείο όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη με τους οικισμούς και τα νεκροταφεία. 

Η πρώτη αίθουσα του Μουσείου φιλοξενεί πληροφορίες για την ιστορία του χώρου και των ανασκαφών μαζί με φωτογραφίες από τα πιο σημαντικά ευρήματα, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε μουσεία στο εξωτερικό. Προβάλλει επίσης διάφορα άλλα εκθέματα. Στη δεύτερη αίθουσα φιλοξενούνται επιγραφές που μαρτυρούν την κατάληψη του βασιλείου, καθώς κι ένα μέρος του αρχείου της Φοινικικής διοίκησης της πόλης. Εκτίθενται επίσης ταφικά μνημεία, είδη κεραμικής και αντικείμενα καθημερινής χρήσης όλων των εποχών, εισαγόμενα είδη κεραμικής και τυπικά δείγματα πήλινων και λίθινων αγαλμάτων. 

Σύμφωνα με τον μύθο, το  χωριό Δάλι είναι το σημείο όπου ο Άδωνης, εραστής της Αφροδίτης, σκοτώθηκε από το ζηλιάρη εραστή της Άρη, τον Ολύμπιο Θεό του Πολέμου. 

Η περιοχή συνδέεται με την Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη. 

 

Πηγή