Καθαρισμός στην Αλυκή Λάρνακας και Επίσκεψη στο Τέμενος Hala Sultan Tekke

… στο «Σουλτάν Τεκκέ» λίγο πιο έξω από τη Λάρνακα… οι σκιές από τα φύλλα που μετατοπίζονται με τον άνεμο ρυθμικά και μοιάζουν με κρησάρα που δουλεύει ασταμάτητα όπως ακριβώς η συνείδηση… – Οδυσσέας Ελύτης από τη συλλογή «Ο Μικρός Ναυτίλος»

Μια από τις λίγες ηλιόλουστες μέρες του Φεβρουαρίου οι εθελοντές της Νέας Ακρόπολης Κύπρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, οργάνωσαν μια εκστρατεία καθαρισμού του μονοπατιού που ακολουθεί περιμετρικά τη μεγάλη Αλυκή και καταλήγει στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Οι Αλυκές της Λάρνακας αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικότοπους και το Νόμο περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής, καθώς εδώ ξεχειμωνιάζει μεγάλος αριθμός αποδημητικών πουλιών, όπως φλαμίνγκο, αγριόπαπιες και γλάροι. Οι Αλυκές είναι πολύ σημαντικές στα πουλιά αυτά, για ξεκούραση και τροφή, καθώς χωρίς τον σταθμό αυτό κινδυνεύουν να μην φτάσουν στον προορισμό τους.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που μάθαμε, είναι το ότι τα πουλιά αυτά, κατά τη στάση τους στις Αλυκές, τρέφονται με το πλαγκτόν που βρίσκουν μέσα στο νερό και μικρά υδρόβια ασπόνδυλα, κυρίως με ένα είδος μικρής γαρίδας που ζει μέσα στις Αλυκές, την Artemia Salina. Η γαρίδα Artemia Salina είναι από τους πιο αρχέγονους οργανισμούς στον πλανήτη μας καθώς υπάρχει σε αυτόν αναλλοίωτη για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Όσον αφορά το τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους, αφού κατατάσσεται σε σπουδαιότητα μετά τους ιερούς χώρους της Μέκκας, Μεδίνας και Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ.