Απεβίωσε η Delia Steinberg Guzmán, επίτιμη πρόεδρος της Νέας Ακρόπολης

Απεβίωσε η Delia Steinberg Guzmán, επίτιμη πρόεδρος της Νέας Ακρόπολης

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο στην Ισπανία της καθηγήτριας Delia Steinberg Guzmán, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Νέα Ακρόπολη επί είκοσι εννέα χρόνια και σήμερα κατέχει τη θέση αυτή τιμητικά, μετά τον διορισμό του σημερινού Διεθνούς Προέδρου, Jose Carlos Adelantado Puchal.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1972 έως το 1991 ήταν η διευθύντρια της Νέας Ακρόπολης στην Ισπανία, μια περίοδος κατά την οποία η δραστηριότητα του οργανισμού επεκτάθηκε σε περισσότερες από τριάντα πόλεις της χώρας.

Από το 1975 έως το 1991 ήταν συντονίστρια των δραστηριοτήτων της Νέας Ακρόπολης στην Ευρώπη. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή, καθηγητή Jorge Angel Livraga Rizzi το 1991, εξελέγη Διεθνής Πρόεδρος της Νέας Ακρόπολης, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και τον συντονισμό του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού έργου του οργανισμού σε περισσότερες από πενήντα χώρες στις οποίες αναπτύσσει τις δραστηριότητές του.

Το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση ως μέσο προσωπικής ολοκλήρωσης οδήγησε την καθηγήτρια Steinberg στην προώθηση ανθρωπιστικών, πολιτιστικών και φιλοσοφικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές όψεις της δράσης της:

Με στόχο την προώθηση νέων ταλέντων στη μουσική, θέσπισε, το 1982, τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου που φέρει το όνομά της, αποτελώντας μέρος της κριτικής επιτροπής, δίνοντας έτσι ώθηση στην καλλιτεχνική σταδιοδρομία νέων επαγγελματιών της μουσικής. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Delia Steinberg διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μαδρίτη (Ισπανία) και σε αυτόν συμμετέχουν νέοι πιανίστες από όλο τον κόσμο.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες για θέματα σχετικά με τη Φιλοσοφία, τη Μουσική, την Ιστορία και τον πολιτισμό γενικότερα.

Το 1972 ιδρύει και εκδίδει το περιοδικό “Cuadernos de Cultura” στην Ισπανία, όπου δημοσιεύει πολυάριθμα άρθρα και θεματικές σειρές, όπως “Entre nosotros”, “Al final del día”, “Algo para contar”, “Preguntémonos” αφιερωμένες στην προώθηση της πρακτικής εφαρμογής της φιλοσοφίας στην καθημερινή ζωή.

Έχει γράψει και δημοσιεύσει περισσότερα από τριάντα βιβλία και εγχειρίδια για την πρακτική φιλοσοφία, Ψυχολογία, Αρχαίους Πολιτισμούς, Αστρολογία κ.λπ. στα ισπανικά και μεταφρασμένα στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, πορτογαλικά, ελληνικά και άλλες γλώσσες.

Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμε:

 

  • Τα παιχνίδια της Μάγια (Μαδρίτη, 1η έκδοση 1980, 2η έκδοση 1982)
  • Σήμερα είδα (Μαδρίτη, 1η έκδοση)
  • Μου είπαν ότι (Μαδρίτη, 1η έκδοση 1984)
  • Ο καθημερινός ήρωας (Μαδρίτη, 1η έκδοση 1996, 2η έκδοση 2002)
  • Η τέχνη του να ξέρεις να επιλέγεις (Λίμα, 2002)
  • Η μεταφυσική ομορφιά της γυναίκας (Λίμα, 2002)
  • Φιλοσοφία για τη ζωή (Μαδρίτη, 2005)

 

Για το έργο της ως διευθύντρια της Νέας Ακρόπολης, η Delia Steinberg Guzmán έλαβε το 1980 το Αργυρό Μετάλλιο Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων, το οποίο της απονεμήθηκε από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Εκπαίδευσης και Προώθησης, με την υποστήριξη της Γαλλικής Ακαδημίας.

Σε όλη της τη ζωή προώθησε ακούραστα και με πεποίθηση τις ανθρωπιστικές και πνευματικές αξίες της φιλοσοφίας. Η διαύγεια και η γαλήνη της ενέπνευσαν χιλιάδες ανθρώπους πέρα από γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Για όλους όσους τη γνώρισαν, ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική γυναίκα, ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και σοφίας.