Το χαλούμι είναι ευρέως γνωστό ως ένα από τα κατεξοχήν κυπριακά εδέσματα. Η πρώτη γραπτή αναφορά του χαλουμιού έγινε το 1556, επί Ενετοκρατίας, σε χειρόγραφο έγγραφο του Δόγη Λεονάρντο Ντόνα. Αποτελεί για εκατοντάδες χρόνια βασικό συστατικό της διατροφής των Κυπρίων. Στο πλαίσιο διατήρησης και διαφύλαξης των παραδόσεων του τόπου μας επισκεφτήκαμε το χωριό Βρυσούλες για να δούμε πως φτιάχνεται αυτό το κυπριακό τυρί. Από το άρμεγμα των προβάτων μέχρι το ψήσιμό του, είναι μια διαδικασία με μεγάλη διάρκεια (6-7 ώρες) που σε παλαιότερους καιρούς περιλάμβανε την ενασχόληση ολόκληρης της οικογένειας.